Ciroza jetre

Šta je ciroza jetre?

Ciroza Jetre Slika
Izgled jetre sa cirozom

Ciroza je stanje koje je posledica trajnog oštećenja jetre. Ovo dovodi do blokade protoka krvi kroz jetru i sprečava normalne procese metabolizma i regulacije. Ciroza jetre informacije.

Slika korišćena uz dozvolu MayoClinic.com. Sva prava su zadržana

Šta su glavni uzroci ciroze?

Glavni uzroci ciroze su:

 • hronični alkoholizam
 • virusne infekcije uzrokovane hroničnim virusnim hepatitisom (tipovi B, C i D)
 • metabolička oboljenja poput deficita alfa-1-antitripsina, galaktozemije i poremećaja skladištenja glikogena
 • nasledna oboljenja kao što su Vilsonova bolest i hemohromatoza
 • bilijarna ciroza kao posledica oboljenja kao što su primarni bilijarni holangitis i primarni sklerozantni holangitis
 • toksični hepatitis uzrokovan teškim reakcijama na propisane lekove ili produženim izlaganjem vanjskim toksinima
 • ponovljeni napadi otkazivanja srca usled zakrčenja jetre

Kako dolazi do ciroze kod beba? Da li se mogu lečiti?

Bilijarna atrezija, stanje uzrokovano odsustvom ili oštećenjem žučnih puteva, je najčašći uzrok ciroze kod beba. Ove bebe imaju žuticu posle prvog meseca po rođenju zbog nakupljanja žuči u jetri. U nekim slučajevima, novi žučni putevi se mogu hirurški formirati vraćajući normalnu sekreciju žuči dok je u drugim slučajevima potrebna transplantacija.

Šta su rani simptomi ciroze?

Osobe u ranim stadijumima ciroze imaju nekoiko simptoma. Neki simptomi koje pojedinac može da primeti su:

 • gubitak apetita
 • mučnina
 • gubitak težine
 • umor
 • malaksalost
 • iscrpljenost

Šta se dešava kada se se funkcija jetre smanji?

Usled smanjenja funkcije jetre, stvara se nekolicina proteina kao što je albumin uzrokujući nakupljanje tečnosti u nogama, odnosno edem ili u trbušnoj duplji, odnosno ascit. Kod pojedinaca sa cirozom jetre lako dolazi do krvarenja i povreda zbog smanjenja količine proteina potrebnih za zgrušavanje krvi. Neke osobe čak mogu da osete intenzivan svrab zbog toksina nataloženih u koži.

Koji se problemi povezuju sa kasnijim stadijumima ciroze?

U kasnijim stadijumima ciroze, pojavljuje se žutica i žučni kamenci su uobičajeniji zbog nedovoljnog nivoa žuči u žučnoj kesi. Cirozna jetra više nije delotvorna u uklanjanju toksina, pa se oni talože u krvi, što može da naruši mentalnu funkciju i dovede do promena ličnosti i moguće kome. Rani znaci taloženja toksina u mozgu mogu da se ogledaju u zanemarivanju ličnog izgleda, odsustvu reakcije, zaboravnost, problemima sa koncentracijom ili promenama u navikama spavanja. Zbog narušenosti normalnog procesa čišćenja usled ciroze, lekovi se pravilno ne filtriraju, što uzrokuje povećanu osetljivost na lekove i njihove nuspojave.

Obično se krv iz creva i slezene pumpa u jetru kroz portalnu venu. Međutim, ciroza blokira normalan protok krvi kroz jetru. Ovo može da dovede do oticanja jetre, kao i slezene. Krv iz creva potom pod pritiskom traži novi put oko jetre kroz nove krvne sudove. Neki od tih novih krvnih sudova koji se zovu variksi, koji se prvenstveno formiraju u želucu i jednjaku, postaju prilično veliki. Ovi variksi mogu da prsnu zbog visokog krvnog pritiska (portalna hipertenzija) i tankih zidova krvnih sudova, uzrokujući krvarenje u gornjem delu želuca ili jednjaku.

Kako se dijagnostikuje ciroza?

Ciroza se često dijagnostikuje medicinskom analizom sledećeg:

 • simptoma koji se mogu identifikovati
 • fizičkog pregleda
 • kompjuterizovane tomografije (CT-skeniranja)
 • ultrazvuka
 • radioizotopskog skeniranja jetre/slezene
 • biopsije jetre

Kada se utvrdi prisustvo oboljenja jetre, preporučuje se da se odmah pristupi lečenju.

Kako se leči cirozai koji oblici lečenja se koriste u borbi protiv ciroze jetre?

Cilj lečenja ciroze je u zaustavljanju ili odgađanju napretka samog oboljenja, smanjenju oštećenja ćelija jetre, kao i smanjenju komplikacija. Kada je alkohol uzrok ciroze, pacijent mora prestati da pije kako bi došlo do zaustavljanja napretka oboljenja. Za većinu drugih uzroka ciroze, generalno se prepručuje prestanak uzimanja alkohola. Ciroza, čiji je uzrok virusni hepatitis, može se lečiti antiviroticima i tako smanjiti oštećenje ćelija jetre. Lekovi se takođe mogu koristiti za kontrolu simptoma ciroze. Na primer, lekovi koji se zovu diuretici se koriste za uklanjanje viška tečnosti i za sprečavanje ponovnog pojavljivanja edema i ascita. Međutim, ishrana koja sadži male količine soli je takođe važna u lečenju onih koji pate od ascita. Terapija lekovima može poboljšati promenjen mentalnu funkciju vezanu za cirozu. Laksativi, kao što je laktuloza, može da pomogne u apsorpciji toksina i ubrza njihovo uklanjanje iz creva. Ozbiljna posledica ciroze jetre usled portalne hipertenzije može biti krvarenje. Lekovi, kao što su beta blokatori, se mogu propisati da se smanji portalna hipertenzija. Čak i kad dođe do komplikacija, one se mogu lečiti. Ako pacijent krvari iz variksa želuca ili jednjaka, lekar može da ugradi gumene trake oko ovih vena preko savitljive cevi, koja se zove endoskop, koja se umeće kroz usta i jednjak. Povremeno se u ove vene ubrizgava sklerozantno sredstvo da bi se zaustavilo krvarenje. U kritičnim slučajevima, moguća je potreba za šantom portalne vene (koji smanjuje pritisak u portalnoj veni i variksima) ili transplantacijom jetre.

 

Resources: Kako se leči ciroza jetre, Liver Cirrhosis, NIH Cirrhosis

Sidebar